Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Συνεχίζεται η απαράδεκτη και παράνομη πραγματοποίηση σεμιναρίων ΠΕΚ για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης με παραβίαση του εργασιακού τους ωραρίου




Αρ. Πρωτ: 1453Αθήνα 12/3/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Συνεχίζεται η απαράδεκτη και παράνομη πραγματοποίηση σεμιναρίων ΠΕΚ για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης με παραβίαση του εργασιακού τους ωραρίου

  Με έγγραφά του, στις 27/2/2015 και στις 5/3/2015 το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έπειτα από τις καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. σχετικά με την πραγματοποίηση σεμιναρίων ΠΕΚ εκτός εργασιακού ωραρίου για τους αναπληρωτές της παράλληλης στήριξης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πελοποννήσου και Κρήτης, τόνισε για πολλοστή φορά ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι απαράδεκτη απαιτώντας τα σεμινάρια, να γίνουν εντός του εργασιακού ωραρίου με απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

  Παρ' όλα αυτά, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις των Π.Ε.Κ. καταπατούν τη νομιμότητα, αγνοούν τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, παριστάνουν πως δεν βλέπουν τη μειωμένη ως ελάχιστη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα σεμινάρια και επιμένουν να ορίζουν ως χρόνο διεξαγωγής των σεμιναρίων  μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  Τη σκυτάλη της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων παρέλαβε αυτή τη φορά το Π.Ε.Κ. Πάτρας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πύργου. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στη διάρκεια όλης της εβδομάδας από 16/3/2015 (εκτός ωραρίου εργασίας)  μέχρι και το Σάββατο 21/3/2015.
  Και σα να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του Π.Ε.Κ. Πάτρας επιχειρεί με το έγγραφο της να παρουσιάσει στους συναδέλφους ως υποχρεωτική τη συμμετοχή στα σεμινάρια εκτός ωραρίου.  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει τη στάση της Διοίκησης του Π.Ε.Κ. Πάτρας, η οποία εναντιώνεται στις αποφάσεις του Κλάδου και επιχειρεί να ποδηγετήσει τους εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας την παρανομία σε νόμο. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης και του Υπουργείου Παιδείας ώστε οι επιμορφώσεις να πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες και ώρες εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
 Σε αντίθετη περίπτωση, είναι ξεκάθαρο, πως όσοι συμβάλλουν στην καθιέρωση αυτής της διαδικασίας προβαίνουν σε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών λειτουργώντας παράνομα.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισυνάπτει, και πάλι, τη γνωμοδότηση της νομικής του συμβούλου σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών καθώς και γνωμοδοτικό σημείωμα που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση και τονίζει πως σε καμία περίπτωση οι συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται εκτός εργασιακού ωραρίου και έχουν, σε αυτή την κατεύθυνση,  την πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη της Δ.Ο.Ε.






Αθήνα, 11-3-2015

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σε συνέχεια γνωμοδοτήσεώς μου, αναφορικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών, όπως παρασχέθηκαν πλήρεις διευκρινήσεις επί του θέματος, ετέθη υπόψιν μου, έγγραφο της Διοίκησης του Π.Ε.Κ. Πάτρας, με το οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός των εργασίμων ημερών και ωρών γενόμενοι, μάλιστα, αποδέκτες σχετικών προειδοποιήσεων.
Είναι αυτονόητο, όπως προκύπτει και από την ως άνω γνωμοδότηση, ότι η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δράση, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε ημέρες, που δεν θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες, δεν εντάσσεται εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική γι' αυτούς.
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα
Δικηγόρος -Νομική Σύμβουλος ΔΟΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου