Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Την Παρασκευή η απόφαση του Σ.τ.Ε. για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης


Την Παρασκευή 10/2/2017 αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. 

Στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν ήδη προσφυγές, υποψηφίων για εκδίκαση, οι οποίες αναβάλλονται λόγω της επικείμενης δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το Γ τμήμα του ΣτΕ, οι Σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της «ισότητας και αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε ¨Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως». 

Η αντισυνταγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης από το σύλλογο διδασκόντων προβλέπεται με μυστική ψηφοφορία: «η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως διαδικασία αναδείξεως οργάνων εν γένει διοικήσεις προσιδιάζει σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ή είναι πρόσφορη σε περίπτωση αναδείξεως εκπροσώπων στα όργανα αυτά, όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων». 

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι προσκρούει στο Σύνταγμα και το γεγονός ότι δεν αξιολογούνται με αιτιολογία τα προσόντα των υποψηφίων που σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως του υποψηφίου.


Ο πρώην αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτης σημειώνει: 

Απόφαση του ΣτΕ για την επιλογή Δντών σχολικών μονάδων Από Παρασκευή σε Παρασκευή-τώρα μιλούν για την Παρασκευή 10 του Φλεβάρη- μετατίθεται η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για την επιλογή Δντών Σχολικών Μονάδων που έγινε με βάση το άρθρο 16 του Ν4327/15. 

Η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του ΣτΕ έγινε στις 3 Ιουνίου του 16-εδώ και 8 μήνες- και από τότε αναμένεται η έκδοσή της. Δείγμα κι αυτό του πόσο γρήγορα απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας. Ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ -τότε που ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος -Ν4327/15- είχα επισημάνει την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων οι οποίες αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία στα εκπαιδευτικά χρονικά και είχα τονίσει ότι ο νόμος αυτός θα καταπέσει στα δικαστήρια.

Η επιλογή έγινε με μυστική!!! ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμιά αιτιολόγηση της ψήφου ,με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ,έτσι ώστε όποιος θεωρούσε ότι αδικήθηκε να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αν είναι δηλ. δυνατόν η επιλογή των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης να γίνεται πίσω από ένα παραβάν κι όχι με πλήρως αιτιολογημένη γνώμη. 

Το υπουργείο τότε επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι καταργεί τη συνέντευξη ,η οποία τροφοδοτούσε το πελατειακό κράτος και τον παραγοντισμό. Παράλληλα όμως-κι ενώ είχε αυτή τη θέση για τη συνέντευξη-το καλοκαίρι του 15 επέλεξε τους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού με συνέντευξη!!! και στη συνέχεια ο κ.Φίλης επανέφερε τη συνέντευξη με τον Ν4351/15 κατά την επιλογή Δντών Εκπαίδευσης. 

Όλα αυτά δείχνουν ,αφενός μεν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης-οι σχολικοί σύμβουλοι δεν έχουν επιλεγεί ακόμη κι έχουν πάρει τρεις παρατάσεις θητείας-αφετέρου δε ότι οι διατάξεις που ψηφιζόταν κάθε φορά εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες της στιγμής. Όλα αυτά ,φυσικά,δεν μπορούσαν να σταθούν στο ΣτΕ το οποίο από ότι φαίνεται -αν η ολομέλεια ακολουθήσει την απόφαση του τμήματος-θα ακυρώσει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί ψηφοφορίας κλπ.

Αυτό βέβαια θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ,αφού το υπουργείο παιδείας θα αναγκασθεί να συμμορφωθεί με το ΣτΕ και να φέρει άλλο νόμο για τους Δντές ,παράλληλα όμως στον αέρα θα είναι πλέον και η επιλογή Δντών Εκπαίδευσης,αφού και αυτοί επελέγησαν -κατά ένα μέρος- με ψηφοφορία.

https://xenesglosses.eu/2017/02/tin-paraskevi-apofasi-tou-s-t-e-gia-tin-epilogi-ton-stelechon-ekpedefsis-tha-lei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου