Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Περικοπές και μισθών στο πακέτο των 11,6 δισ. από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περικοπές και μισθών στο πακέτο των 11,6 δισ.

Σε ποιες νέες παρεμβάσεις φαίνεται να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο
Του Σωτηρη Nικα
Σχεδόν έτοιμο είναι το πακέτο των επώδυνων μέτρων περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, που ωστόσο αποτελεί και τον μοναδικό δρόμο για να επιτύχει η Ελλάδα την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της, ενώ την ίδια ώρα αναζωπυρώνονται οι φήμες που αναφέρονται σε νέο «κούρεμα» του χρέους, αν και επισήμως τέτοιο θέμα δεν έχει (ακόμα) τεθεί.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι εξαιρετικά πιθανό να «αγγίξουν» και πάλι τους μισθούς στον στενό δημόσιο τομέα. «Ο στόχος μας είναι τα μέτρα αυτά να είναι κοινωνικά δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. «Σε διαφορετική περίπτωση», διευκρινίζουν, «αν δηλαδή το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών πέσει στις λειτουργικές δαπάνες, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σχολεία και αστυνομικά αυτοκίνητα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή (και θα επαναληφθεί αύριο) στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» μέτρα ύψους 10,8 δισ. και απομένει η αναζήτηση των υπολοίπων 700 εκατ. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει καταλήξει σε παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

 
1. Περικοπές μισθών. Δεδομένη είναι η νέα μείωση κατά 30 - 35% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Οι παρεμβάσεις στους μισθούς, όμως, δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και μία «ήπια μείωση» των αποδοχών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Αυτή η «ήπια μείωση» μεταφράζεται σε περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας για όσους τα εισπράττουν ακόμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια νέα παρέμβαση στον βασικό μισθό. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξουν νέες περικοπές εκεί, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Από τις μειώσεις δεν θα καταφέρουν να εξαιρεθούν ούτε οι υπάλληλοι που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια. Ακόμα και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να «περάσει» κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που έχει παρουσιάσει στην τρόικα για να μην υλοποιηθούν οι μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (για παράδειγμα τους μάχιμους ένστολους), αυτό θα αφορά τη φετινή χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, η νέα περιστολή των αποδοχών τους είναι βέβαιη, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Απαιτείται η αλλαγή των κανονισμών εργασίας που έχει κάθε επιχείρηση και φορέας (στους οποίους προβλέπονται τα επιπλέον επιδόματα που λαμβάνουν) και υπολογίζεται ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 30 - 35%. Ετσι, από περίπου 31.000 ευρώ που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 21.000 - 22.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ.
2. Μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις δύο κατηγορίες δαπανών θα ανέλθει στα 4 δισ. Για τις συντάξεις υπάρχουν αρκετά σενάρια αναφορικά με το πώς θα υλοποιηθούν οι περικοπές, και στα επικρατέστερα περιλαμβάνονται κλιμακωτές μειώσεις ακόμα και από τις συντάξεις των 700 ευρώ. Για τα κοινωνικά επιδόματα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταργήσεις αρκετών και περικοπές των υπολοίπων, με ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα φέτος ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ. Οπότε η συνολική μείωση αγγίζει το 10%.
3. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Στόχος παραμένει η αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα 150.000 εργαζομένων έως το 2015. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα του ρυθμού συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, υπάρχει ένα «κενό» 34.000 για να επιτευχθεί ο στόχος. Ετσι, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει να θέσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 34.000 υπαλλήλους, για να βάλουν φρένο στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν στο υφιστάμενο καθεστώς της εφεδρείας οι 34.000 εργαζόμενοι. Δεν θέλει να περάσει έναν νέο νόμο που θα θέτει νέους όρους και προϋποθέσεις, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το πολιτικό κόστος του μέτρου. Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο να χρειαστεί τελικά νέα νομοθετική παρέμβαση.
Σειρά υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα
Τη διάθεση σε ιδιώτες σειράς υπηρεσιών (outsourcing) που εκτελεί το Δημόσιο θα επιδιώξει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τις παράσχει με χαμηλότερο κόστος.
Στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και η συγχώνευση περίπου 50 φορέων του Δημοσίου και, όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη, το σημαντικό δεν είναι να κλείσουν οργανισμοί, αλλά να γίνει καλύτερη διαχείριση της λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, αν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να κάνει κάτι φθηνότερα από το Δημόσιο, «είμαστε υπέρ» σημειώνουν τα ίδια στελέχη, δίνοντας ως παραδείγματα τη συγκομιδή απορριμμάτων, τη λειτουργία χώρων εστίασης σε νοσοκομεία κ.λπ.
Πέραν αυτών, για να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, θα προωθηθούν μειώσεις:
- Στην Υγεία. Περίπου 1 δισ. ευρώ από την περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών.
- Στους ΟΤΑ (κατά περίπου 1 δισ. ευρώ). Προβλέπεται κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί δήμοι να σχεδιάζουν σημαντικές μειώσεις σε επιδόματα και υπερωρίες. Επιπλέον, αναμένεται να περικοπούν και οι επιχορηγήσεις.
- Στην Αμυνα (περίπου 900 εκατ. ευρώ), με τον περιορισμό των μισθολογικών προαγωγών, τις περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες (όπως των στρατοπέδων) κ.λπ.
- Στην Παιδεία (περίπου 500 εκατ. ευρώ) με πιθανή επιβολή διδάκτρων, αύξηση ωρών εργασίας για να περιοριστούν οι ανάγκες σε προσλήψεις κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου