Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πως επηρεάζονται οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με το χρόνο θεμελίωσης ασφαλιστικού δικαιώματος - Τι γίνεται με τους ασφαλισμένους με ανήλικα


 
Οι τρεις κατηγορίες
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν και τα «κλειδιά» για ταχύτερη έξοδο από την εργασία
Σε τρεις κατηγορίες -ανάλογα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος- χωρίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, αφού ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση.
Από τις διατάξεις αυτές ωφελούνται κυρίως άντρες με ανήλικα τέκνα, οι οποίοι αν θεμελιώσουν δικαίωμα την κρίσιμη διετία, μπορούν να βγουν μέχρι και 13 χρόνια ταχύτερα στη σύνταξη! Χαμένοι είναι όσοι θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου από τη νέα χρονιά, αφού προβλέπονται αυξημένα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.
Ειδικότερα πλήρη σύνταξη με 25ετία θα καταβάλλεται στα 65, ενώ για τη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρωθεί το 60ό έτος. «Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη είναι η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν διαφορές στο καθεστώς εξαγοράς ανάλογα με το αν η θεμελίωση δικαιώματος έγινε μέχρι το τέλος του 2010 ή από το 2011 και μετά. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν αυτή τη στιγμή με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Αναλυτικά οι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι εξής:


1. Οσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα όρια ηλικίας.
Ετσι οι άντρες που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 65 ετών και μειωμένη στα 60. Οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή έχουν ενήλικα παιδιά παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55.
Κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, που μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 50 ετών. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει για ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, ενώ οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για γυναίκες με ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο (ποσοστό ανικανότητας 67%). Τέλος, για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους η «έξοδος» γίνεται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, ενώ για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992 απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους. Οσοι πρόλαβαν έως το τέλος του 2010 να θεμελιώσουν δικαίωμα ισχύει και η 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
2. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012. Τη συγκεκριμένη διετία ισχύει μεταβατικό στάδιο αύξησης των ορίων ηλικίας, ώστε οι ασφαλισμένοι να... αποφύγουν τα χειρότερα. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα παιδιά που αν θεμελιώσουν δικαίωμα με 25ετία, έχουν μειωμένο όριο ηλικίας.
Ειδικότερα φέτος οι γονείς ανηλίκων (άντρες και γυναίκες) με 25 έτη ασφάλισης μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου σε ηλικία 55 ετών. Το όριο ηλικίας διατηρείται στο 50ό έτος για όσους έχουν ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο, ενώ οι τρίτεκνοι (άντρες ή γυναίκες) πρέπει να έχουν 23 έτη και το 55ο έτος της ηλικίας (η θεμελίωση εδώ γίνεται με 20ετία).
Εναλλακτικά φέτος η έξοδος από το Δημόσιο για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 γίνεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ετών. Σημειώνεται πως ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται η αύξηση τόσο των απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν δουλέψει 40 χρόνια και δεν είναι 60 ετών.
Ακόμα ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους θεμελίωσαν πέρυσι συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 52ο έτος για γονείς ανηλίκων και στο 61ο έτος για άντρες και γυναίκες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα τέκνα (στα 56 δίνεται μειωμένη).
3. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2013. Είναι οι αδικημένοι των αλλαγών στο ασφαλιστικό, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έξοδος θα γίνεται σε ηλικία 65 ετών. Μειωμένη σύνταξη στους πριν από το 1993 ασφαλισμένους θα καταβάλλεται με 25ετία σε ηλικία 60 ετών.
Τα αυξημένα όρια ηλικίας ισχύουν και για τους γονείς ανηλίκων, καθώς μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων. Ακόμα και στην περίπτωση των τριτέκνων απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας για συνταξιοδότηση με 25ετία. Οι μόνοι που διασώζονται είναι οι γονείς ανάπηρων τέκνων και οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανίκανο σύζυγο (ποσοστό ανικανότητας 67%). Το όριο ηλικίας διατηρείται στο 50ό έτος, ενώ απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας.
 
alfavita.gr με στοιχεία από το ΕΘΝΟΣ, 19/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου