ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

ΝΕΟ

ΝΕΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Εκπληκτικό Βίντεο- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίουκαι καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑΜΕΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας είναι «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Υπόσχεση της Τεχνολογίας». Καθ “όλη την ανθρώπινη ιστορία, η τεχνολογία έχει διαμορφώσει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, ένα μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και στην ποιότητα ζωής που αυτή προσφέρει.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μια μορφή αναπηρίας, περίπου το 15% του πληθυσμού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το 80% ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρώπης  κάθε ανάπηρο άτομο πρέπει να επωφελείται των μέτρων που θα του εξασφαλίζει την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στον κοινοτικό βίο. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν φυσικά, κοινωνικά και  οικονομικά εμπόδια που τους αποκλείουν από τη συμμετοχή τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Σύμφωνα με το φετινό θέμα, η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι το κλειδί για την υλοποίηση της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής τωνατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια γιορτή για τα ΑΜΕΑ. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε όλοι μας τι έχει κάνει η κάθε κυβέρνηση, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
www.eidikospaidagogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου