Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Για να σωθεί το «Γεφύρι του Μανώλη». Οργανώθηκε κίνηση πολιτών για τη διάσωση του ιστορικού κτίσματος

gefyri-manoli1






















«Ο Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία του γεφυριού, ώστε να μπορέσουμε να το σώσουμε, καθώς βρίσκεται υπό κατάρρευση· σκοπός είναι να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες προτού πέσει», αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο κ. Γρηγόρης Φέρρας, που παίρνει ενεργά μέρος στην προσπάθεια.


Αυτοψία στο γεφύρι
Το Γεφύρι του Μανώλη χρονολογείται από το 1659 και είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη πριν την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Ανάλογα με την στάθμη των νερών και την ποσότητα των βροχών, είτε βυθίζεται ολόκληρο κάτω από το νερό, είτε αποκαλύπτεται τελείως (συνήθως το καλοκαίρι), κατάσταση που όπως είναι λογικό έχει προξενήσει ζημιές στον σκελετό της πέτρινης κατασκευής, ιδίως στην ανατολική του πλευρά.
Τι ενέργειες, όμως, έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τη διάσωση του ιστορικού κτίσματος; «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο», σημειώνει ο κ. Φέρρας. «Ο δήμος Αγράφων πρόσφατα έστειλε επιστολή στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (σ.σ έχει έδρα τη Λαμία) και κατόπιν ενημερώθηκε σχετικά η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς πριν μερικές ημέρες επισκέφθηκε το γεφύρι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός μαζί με την υπεύθυνη της Εφορείας κα Παπακωνσταντίνου»«Εκεί έγινε μια αυτοψία», προσθέτει, «..και απαιτείται τώρα να γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε από το επόμενο έτος να ξεκινήσουν εργασίες».
«Σε πρώτη φάση», σημειώνει, «είναι αναγκαίο να γίνει μια πρόχειρη μελέτη και να μπουν ‘πέδιλα’ στο γεφύρι ώστε να μην καταρρεύσει και να προστατεύεται ακόμα και όταν είναι βυθισμένο, και μετά, με κανονική μελέτη και χρηματοδότηση, να γίνει η συντήρηση και διατήρησή του». Για το θέμα έχει, άλλωστε, λάβει γνώση και η ΔΕΗ, καθώς το γεφύρι εμπίπτει στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο των Κρεμαστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση των Ευρυτάνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη διάσωση του ιστορικού γεφυριού, όπως επισημαίνει ο κ Φέρρας, ο οποίος μετρά ήδη 1200 ακόλουθους στη σελίδα που δημιούργησε σε γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Το «Γεφύρι του Μανώλη» έχει άνοιγμα τόξου 20 μέτρα και ύψος 15μ., ενώ το μήκος του καταστρώματός του φθάνει τα 54μ. και το πλάτος του τα 2,5μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου