Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Βουλιάζει τα ταμεία η τρόικα

Οι περικοπές αποδοχών και η αύξηση της ανεργίας θα μειώσουν κατά 1,8 δισ. τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2011
Το κουλούρι κουλουράκι θα πουν φέτος τα Χριστούγεννα χιλιάδες συνταξιούχοι, που πρώτη φορά θα πάρουν μόνο ένα μικρό επίδομα, αντί για τη 13η σύνταξη, από το ταμείο τους. Σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ «κέρδισε» η κυβέρνηση από την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους (13η και 14η σύνταξη), πάνω από 1,8 δισ. ευρώ χάνουν τα Ταμεία. Αιτίες, η επιπλέον ανεργία που προκάλεσαν οι φόροι και η ύφεση, αλλά και η μείωση των αποδοχών σε δημόσιους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Από την εφαρμογή του μνημονίου και μέχρι τα τέλη του 2011, διάστημα στο οποίο η ελληνική οικονομία συνεχώς θα φθίνει (ύφεση), αναμένεται να χαθούν επιπλέον 200.000 θέσεις, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη. «Η πραγματική ανεργία θα φτάσει συνολικά σε 1 εκατ. πολίτες». Αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν έως και 5.000 ευρώ το χρόνο για κάθε άνεργο, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που πληρώνει ο ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας.
Μόνο από τους επιπλέον ανέργους το ασφαλιστικό σύστημα χάνει 1 δισ. ευρώ (5.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο). Ενώ από τα 2 δισ. των αμοιβών στο Δημόσιο που έκοψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο (μνημόνιο) και τις ΔΕΚΟ (δύο φορές, τον Μάιο και τώρα), τα Ταμεία έχασαν άλλα 800 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που πληρώνουν υψηλές εισφορές (άνω του 40% των μεικτών αποδοχών).
Με αυτά τα δεδομένα, το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων εισηγείται την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα -καθώς και μείωση των αποδοχών από 10% έως 30%- προκειμένου να ισορροπήσει τα οικονομικά του, στο Ταμείο Πρόνοιας αναμένουν στην «ουρά» πάνω από 26.000 συνταξιούχοι για τα εφάπαξ, το έσοδα του ΙΚΑ -και παρά τις δύο αλλεπάλληλες ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών φέτος- τα έσοδα βαίνουν μειούμενα.
Με αυτά τα δεδομένα, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, και διαπιστώνει ότι απαιτείται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό μέχρι το 2015. Για το σύστημα οι μεγάλες περικοπές στις αποδοχές ξεκινούν μετά το 2015 (νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο 3863/2010, αυξημένα όρια ηλικίας).
Στο μεσοδιάστημα, οι ασφαλισμένοι ωθούνται σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ετσι, με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις κυρίως μητέρων με ανήλικο και τις σχεδόν 50.000 ασφαλισμένες του ΙΚΑ που είχαν χάσει το δικαίωμα «εξόδου» -και με τις νέες ρυθμίσεις απέκτησαν αυτή τη δυνατότητα- η κυβέρνηση έκανε «ντρίμπλα» στην τρόικα και απέφυγε τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο. Τώρα, με τόσο μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων που πυροδότησαν οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις, το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μεταβιβάζει το πλεονάζον, κατά την τρόικα, προσωπικό στο ασφαλιστικό και τηρείται ο κανόνας «5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη». Με τη διαφορά ότι οι συντάξεις γίνονται επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου