Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος να μην διδαχτούν γερμανικά-γαλλικά

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο να χαθεί η διδασκαλία γαλλικών και γερμανικών από τα σχολεία λόγω έλλειψης καθηγητών έκρουσε η εκτακτη Γενική Συνέλευση των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας και Φιλολογίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε μεγάλος αριθμός καθηγητών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση η οποία επικρατεί στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας όσον αφορά τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής, όπως αποτυπώνονται σε ανακοίνωση των καθηγητών ξένων γλωσσών:

Ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στερούνται του δικαιώματος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας την οποία έχουν επιλέξει να διδαχθούν.

Σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρείται το φαινόμενο οι Διευθυντές να πιέζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτήν την οποία έχουν επιλέξει ή και διδαχθεί τη περσινή σχολική χρονιά. Σημειώθηκαν πλήθος παρατυπιών και παρεκκλίσεων στη δημιουργία τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στα Λύκεια της χώρας.

Παρατηρήθηκαν επίσης παρατυπίες και πιέσεις από πλευράς Δ/ντων Εκπ/σης όσον αφορά στον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα β΄ ξένης γλώσσας με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερμεγεθών τμημάτων στα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας.

Τα παραπάνω ευνοούν την όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και οι γονείς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται έντονα και αγανακτούν, αφού λόγω των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών το Δημόσιο σχολείο καλείται, και οφείλει για να επιτελέσει σωστά το ρόλο του και να καλύψει την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Με βάση τα παραπάνω η Γ.Σ. διαπίστωσε ότι :
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου