Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Κλείνουν οι πόρτες των δημόσιων σχολείων για τους δασκάλους

Αναλυτικοί πίνακες με την απορρόφηση στη δημόσια εκπαίδευση.

Τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης αποτελούσαν πριν λίγα χρόνια τις κορυφαίες επιλογές από μαθητές όλων των κατευθύνσεων.

Μαθητές της θεωρητικής, της θετικής άλλα και της τεχνολογικής κατεύθυνσης με υψηλές βαθμολογίες επέλεγαν ένα από τα εν λόγω τμήματα καθώς τους εξασφάλιζαν άμεσο διορισμό με μισθό της τάξης των 1000 ευρώ. Η οικονομική κρίση χτύπησε την εκπαίδευση με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά δημοτικά και οι δάσκαλοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας αφού ο κατεξοχήν χώρος εργασίας τους, το δημόσιο σχολείο έκλεισε τις «πόρτες» του. Παρόλα αυτά τα τμήματα συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παραθέτουμε. Ακολούθως θα παραθέσουμε στοιχεία για τα παιδαγωγικά τμήματα ώστε να γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση οι μαθητές και οι γονείς τους.

Τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο έχει κλείσει τις πόρτες του τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες μαθητές και να διατηρούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τον πίνακα που παραθέτουμε μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι 7579 μαθητές όλων των κατηγοριών είχαν ως πρώτη τους επιλογή ένα από τα τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης.Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ70 και μπορούν να εργαστούν τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μπορούν επίσης να ανοίξουν ένα κέντρο μελέτης για μαθητές δημοτικού. Με ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν σε σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ70.50. Αν πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακό στη θεραπεία του λόγου μπορούν να διοριστούν ως θεραπευτές λόγου (ΠΕ21). Επίσης μπορούν να ενταχθούν και στον κλάδο ΠΕ31(εξειδικευμένου προσωπικού για άτομα με ειδικές ανάγκες) εφόσον όμως διαθέτουν μεταπτυχιακό στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών ή στη νοηματική γλώσσα.

Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων μπορούν να εργαστούν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των δήμων, σε παιδικές κατασκηνώσεις άλλα και σε νοσοκομεία (ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, παιδιατρικά τμήματα).

Δημόσια εκπαίδευση. Περιορισμένη απορρόφηση

Όσοι περάσουν στα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να ξεχάσουν τον άμεσο διορισμό στο δημόσιο. Οι διορισμοί πλέον κινούνται σε μονοψήφια νούμερα ενώ ο αριθμός των δασκάλων που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών φθάνει τους 7267. Για το 2012-13 ως αναπληρωτές εργάστηκε το 50% των δασκάλων. Για το επόμενο έτος όμως ο αριθμός θα μειωθεί καθώς το Υπουργείο Παιδείας θα μειώσει ριζικά τον αριθμό των αναπληρωτών.

Πιο κάτω ακολουθούν πίνακες που παρουσιάζουν την απορρόφηση των δασκάλων στη δημόσια εκπαίδευση με βάση την έρευνα της εταιρείας Employ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου