Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης




Λαμία, 28.05.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αρ. Πρωτ. Φ.12.1/4153
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                                       
------


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1.
Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
2.
Σχολικές Μονάδες Περιφέρειάς μας
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

(μέσω των Διευθύνσεων εκπαίδευσης)
------
3.
ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας
Διεύθυνση:           Αρκαδίου 8, Λαμία, 35131
4.
ΚΠΕ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ηλεκτρ. Δ/νση:     mail@stellad.pde.sch.gr
5.
ΚΕΣΥ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Πληροφορίες:      Τσουκνίδα Αθανασία


Τηλέφωνο:            22310 66151


Φαξ:                       22310 66167





ΘΕΜΑ:
«Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»


          Το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται με τις διατάξεις του άρθρου 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α’/30-09-1985), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37, παρ. 1 του Ν.4351/2015  (ΦΕΚ 164 τ.Α’/04-12-2015), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26 τ.Α’/09-02-2007), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 τ.Α’/01-07-2011). 
                Με τις ανωτέρω διατάξεις προβλέπεται ότι:
              
  α. Στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσιάτων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, εφόσον έχει εξαντλήσει το όριο των αναρρωτικών αδειών με αποδοχές που δικαιούται, ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.
Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται το μήνα Ιούνιο, ώστε η ζητούμενη άδεια να αρχίζει με την έναρξη του σχολικού έτους.  Μόνο σε σοβαρές και αιφνίδιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν, θα είναι δυνατή η υποβολή σχετικών αιτήσεων των εκπαιδευτικών και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη.
β. Χορηγείται στον εκπαιδευτικό, μετά από αίτηση του, άδεια χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, χρονικής διάρκειας μέχρι ενός (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.
γ. Σε εκπαιδευτικό του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, χορηγείται, ύστερα από αίτησή του άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία.  Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού  Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).
 δ. Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).  Αν ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
ε. Χορηγείται επίσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι (6) ετών, για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος.  Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Σχετικά με τη δυνατότητα διακοπής ή ανάκλησης των αδειών άνευ αποδοχών οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, θέτουμε υπόψη σας ότι αρμόδιο όργανο για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων είναι εκείνο που χορήγησε την άδεια.  Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι εν λόγω άδειες χορηγούνται κάθε φορά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, για τη διακοπή τους θα πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τις ανάγκες και το συμφέρον της υπηρεσίας.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας στην αυστηρή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών άνευ αποδοχών.             
Παρακαλούμε να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι εκπαιδευτικοί αρμοδιότητάς σας.
               

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης
Στερεάς Ελλάδας




Δρ. Ελένη Π. Μπενιάτα

 
 Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης

Στερεάς Ελλάδας




Δρ. Ελένη Π. Μπενιάτα








Εσωτερική Διανομή:
Εκπαιδευτικούς Αποσπασμένους στην υπηρεσία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου