Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Νόμος Γαβρόγλου: Κάμερες ασφαλείας στα σχολεία όταν είναι κλειστά


sxoleio_mathites


Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών ασφαλείας στα σχολεία, όταν δεν λειτουργούν – Το υπουργείο Παιδείας είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών για φθορές και βανδαλισμούς

Τη λειτουργία καμερών ασφαλείας στα σχολεία επιτρέπει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου αλλά μόνο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί με στόχο την αποτροπή κλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας είχε γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών για φθορές καταστροφές και βανδαλισμούς στα σχολεία ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση στο υπουργείο Παιδείας που κατέληξε σε σχετική εγκύκλιο την περσινή χρονιά εν μέσω αντιδράσεων μερίδας εκπαιδευτικών που υπογραμμίζει οτι η ασφάλεια των σχολείων είναι θέμα των δήμων. 


Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προχώρησε σε νόμο για για τη βιντεοεπιτήρηση και βιντεοσκόπηση στον χώρο του σχολείου .Συγκεκριμένα στο Πολυνομοσχέδιο για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπεται: «Η καταγραφή ήχου ή εικόνας με συστήματα βιντεοεπιτήρησης εγκατεστημένα σε χώρους των δημόσιων σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων αυτών, απαγορεύεται. Η καταγραφή ήχου ή εικόνας μέσω τέτοιων συστημάτων, εγκατεστημένων στους χώρους των ως άνω δημόσιων σχολικών μονάδων από τους Δήμους, επιτρέπεται στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς τους για φύλαξη των σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με την υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης Στ ́ του Κεφαλαίου Ι ́ του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων , μόνο κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων που καταγράφονται ενημερώνει με τρόπο πρόσφορο, εμφανή και κατανοητό όποιον πρόκειται να εισέλθει στο χώρο όπου λειτουργεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης, ότι στο χώρο λειτουργεί τέτοιο σύστημα και παρέχει, εφόσον του ζητηθεί, πληροφορίες για τον σκοπό της επεξεργασίας, το είδος, την εμβέλεια και τους χώρους εγκατάστασης του χρησιμοποιούμενου συστήματος, καθώς και το χρονικό διάστημα τήρησης των δεδομένων». 


Απαγορεύεται η καταγραφή εν ώρα λειτουργίας του σχολείου


Θυμίζουμε ότι ήδη από τα μέσα της περσινής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο καθόριζε το πλαίσιο για τη λειτουργία καμερών ασφαλείας με βάση το οποίο δεν επιτρέπεται η λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Επιπλέον οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.


Με αφορμή κάμερες στο 1ο Ειδικό Ιλίου που τοποθετήθηκαν την περσινή σχολική χρονιά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε «Δ. Γληνός» ζήτησε τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη της σχετικής πράξης .Η γνωμοδότηση της δικηγόρου αναφέρει ρητά ότι «είναι απολύτως απαγορευμένη η τοποθέτηση και χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες την ώρα, που λειτουργούν» . Παράλληλα, η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ τονίζει: "Ακόμα δε και για τις ώρες, που δεν λειτουργεί η σχολική μονάδα και πάλι απαιτείται άδεια της Αρχής και δικαιολόγηση της αναγκαιότητας τοποθέτησης των συστημάτων."Και υπογραμμίζει:«Τέλος, επισημαίνεται, ότι είναι αναγκαία η λήψη απόφασης από το αρμόδιο όργανο διοικήσεως του Σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, εκ του περισσού τονίζεται, ότι δεν είναι δυνατή η χρήση συστημάτων σε χώρους εργασίας». Για τη φύλαξη του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί προτείνουν την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων. 


Εγκύκλιος απαγορεύει την κατοχή κινητών τηλεφώνων


Σε ότι αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες ο κ. Γαβρόγλου σε εγκύκλιο του επισημαίνει: “ Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού. 


Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 


Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. 


Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/greece/article/887642/nomos-gavroglou-kameres-asfaleias-sta-sholeia-otan-einai-kleista/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου