Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι 8 φόροι μας περιμένουν μετά τις εκλογές

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρατήσει τα έσοδα της χώρας σε ένα ανεκτό επίπεδο προκειμένου να μην παραδώσει «στεγνά» ταμεία στην κυβέρνηση που ενδεχομένως θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την επομένη των εκλογών εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν σταδιακά 8 διαφορετικά εκκαθαριστικά – ειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρωθούν περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ στον κρατικό κορβανά.
Ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση θελήσει να καταργήσει ορισμένους από τους φόρους αυτούς θα πρέπει να βρεθεί μέτρο που θα εξασφαλίζει το ίδιο ποσό χρημάτων.
Αναλυτικά, θα αποσταλούν στους φορολογούμενους τα εξής εκκαθαριστικά:

  • Φόρου εισοδήματος: Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων θα αποσταλεί ηλεκτρονικά, η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων θα είναι τάχιστη.
Οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι σαφώς αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, καθώς στο μεταξύ το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, οι φοροαπαλλαγές ψαλιδίστηκαν με την καθιέρωση έκπτωσης μόνο από το φόρο σε ποσοστό 10% για σειρά δαπανών (ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, ενοίκια κ.λπ.), τα τεκμήρια αυξήθηκαν έως και κατά 200% και το μπόνους των αποδείξεων καταργήθηκε.
  • Έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: Φέτος η έκτακτη εισφορά θα είναι διπλή. Μια για τα εισοδήματα του 2012, η οποία παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τους μισθούς από τις αρχές του έτους και μία για τα εισοδήματα του 2011 η οποία θα έρθει με το εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων. Η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς θα γίνει μαζί με το φόρο εισοδήματος σε δόσεις, οι οποίες -ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης- δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις. Οσοι λάβουν το εκκαθαριστικό τους από τον Οκτώβριο και μετά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά εφάπαξ!
  • Τέλος επιτηδεύματος: Περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος, 500 ευρώ από 300 πέρυσι. Το τέλος θα έρθει επίσης με το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • ΕΤΑΚ 2009: Περισσότεροι από 270.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, με το συνολικό φόρο στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
  • Έκτακτη εισφορά ακινήτων: Όσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας . Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
  • ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα λάβουν το λογαριασμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.
  • ΦΑΠ 2011: Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.
  • Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012: Θα αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ , μετά τις εκλογές και η εξόφλησή του θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σε λιγότερες από πέντε διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο ισχύον νόμος. Ακόμα και να καταργηθεί καθώς Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα προγράμματά τους προβλέπουν την αντικατάστασή του από ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θεωρείται απίθανο να μην πληρωθεί φέτος καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθούν άμεσα μέχρι το τέλος του έτους έσοδα 2 δισ. ευρώ από ισοδύναμο μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου