Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Σχέδιο για μείωση των δόσεων των δανείων στο 30% του ποσού εξετάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο που θα δώσει σημαντική ανάσα στους δανειολήπτες για όσο καιρό η χώρα βρίσκεται στο μνημόνιο, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η βασική εκ των προτάσεων που εξετάζονται, έχει να κάνει με τη μείωση των καταβολών για τα δάνεια στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και μάλιστα με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πληρώνει σήμερα για ένα στεγαστικό δάνειο 1.000 ευρώ, με τη ρύθμιση θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει λόγο για μείωση των δόσεων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες σε ποσό το οποίο να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματός τους.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μπορεί αποδεδειγμένα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η πρόταση εξετάζεται έπειτα από τραπεζική πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο να ληφθούν μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και  τα οποία αυξάνονται διαρκώς.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία -στην πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά-, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οδηγούνται για ρύθμιση στις τράπεζες. Τα μισά βέβαια δάνεια που ρυθμίζονται (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο κ.λπ.) μέσα σε λίγους μήνες ξαναγίνονται προβληματικά.
«Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται όταν κάποιος είναι άνεργος ή όταν έχει υποστεί 30% ή 40% μείωση μισθού», σχολιάζει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος. Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες σίγουρα εγγράφουν ζημίες, ωστόσο δεν χάνουν το κεφάλαιό τους όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών.
Σημειώνεται ότι στοιχεία που αφορούν το πεντάμηνο του 2012, δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δηλαδή αυτά τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω), ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης. Η κατηγορία των στεγαστικών δανείων είναι αυτή που απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς το 2010 τα «κόκκινα δάνεια» μόλις που ξεπερνούσαν το 10%.
Πλέον, σχεδόν το 20% των χορηγήσεων δεν αποπληρώνεται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανέρχονταν τον Μάιο σε 76,76 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα καταναλωτικά πάλι δάνεια είναι «πρωταθλητής» στις επισφάλειες, με 4 στα 10 πλέον να μην εξυπηρετούνται.
Οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων σε τέτοια δάνεια τον Μάιο ήταν 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ και «κόκκινες» σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο 20%, τέλος, βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις. Τα συνολικά υπόλοιπα τον Μάιο ανέρχονταν σε 116,2 δισεκατομμύρια ευρώ και σε προβληματική κατάσταση είχαν περιέλθει δάνεια ύψους 23,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 http://www.eklogika.gr/news/10455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου