Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

«Ενημέρωση για τη Σύσκεψη Αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων όλης της χώρας»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η κρίσιμη (λόγω εξελίξεων) σύσκεψη αιρετών όλης της χώρας.  Όλοι οι αιρετοί επισήμαναν ότι ζούμε σε ρευστό πολιτικό, οικονομικό συνδικαλιστικό περιβάλλον. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φλέγοντα θέματα που αφορούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα όπως το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η επικείμενη αξιολόγηση, οι απολύσεις, η μείωση των αναπληρωτών, η μη καταβολή επιμισθίου στους αναπληρωτές, η αύξηση ωραρίου, η μείωση των μισθών, η αναδιαμόρφωση των μορίων των σχολικών μονάδων, των ασθενειών  και διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους στα υπηρεσιακά συμβούλια.   Με το νέο, πειθαρχικό δίκαιο, με το οποίο οδηγούνται σε αυτοδίκαιη αργία οι εκπαιδευτικοί που θα υποπέσουν σε «πειθαρχικά παραπτώματα» όπως: απείθεια, αναξιοπρεπής συμπεριφορά, κλπ. πριν καν εκδικασθεί η υπόθεσή τους και εκδοθεί η σχετική απόφαση (καταργείται έτσι το τεκμήριο της αθωότητας , κεκτημένο από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης) συμπληρώνεται ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα το πλέγμα του αυταρχισμού κλιμακώνεται με τις ανακοινώσεις για αλλαγή του Ν.1264/82, του δημοκρατικότερου και προοδευτικότερου Νόμου στην Ευρώπη για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που θα καταργεί, ουσιαστικά, το δικαίωμα στην απεργία.
   Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος παρά την ομόθυμη αντίδραση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου, προχωρά στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών με στόχο την μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, την κατάργηση της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας που επικρατεί εδώ και τριάντα χρόνια στα σχολεία, μετά την κατάργηση του επιθεωρητή από την κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου (1982), την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και τελικά τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
  Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει  με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και να υπάρχει ένας μικρός αριθμός πιστώσεων για την  πρόσληψη αναπληρωτών κάτω από αυστηρές διαδικασίες Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε η Βουλή ανάμεσα στα άλλα προβλέπει μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών (ορατό φάσμα της ανεργίας) με παράλληλη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά.
  Επισημάνθηκε η αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι αναπληρωτές που εκτελούν χρέη προϊσταμένου  και δεν τους καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης . Υπάρχει βέβαια η διαβεβαίωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα ο οποίος με έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ότι  θα προβεί στην τροποποίηση την εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  Δόθηκε μεγάλη έμφαση από τους παραβρισκόμενους ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός, για άλλη μια φορά, στοχοποιείται – σκόπιμα – ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην Εκπαίδευση και καλείται να εργαστεί με μισθούς εξαθλίωσης και με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
   Όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι, επισήμαναν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι μονάχα οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις αλλά όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των συναδέλφων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Όλα τα παραπάνω, στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζόμενων, την εξάλειψη κάθε μορφής αντίστασης και αντίδρασης απέναντι στα μέτρα της Τρόικας και της Κυβέρνησης που εφαρμόζονται στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και να δημιουργήσουν πολίτες – δούλους.
   Μπροστά σ΄ αυτή την εργασιακή λαίλαπα ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε ενημέρωσε τους αιρετούς ότι το Δ.Σ. στη συνεδρίασή του στις 21/2/2013, μια μέρα μετά τη γενική απεργία αποφάσισε τα εξής:
   Να συναντηθεί με την Π.Ε.Σ.Σ. ( Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων) και τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων ανά ΠΥΣΠΕ, τα δυο κύρια σώματα αξιολογητών και να ζητήσει να καταδικάσουν το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. και να συζητήσουν με τον κλάδο (γιατί μέλη του κλάδου είναι και τα στελέχη εκπαίδευσης) τρόπους μη εφαρμογής του στην πράξη, αν υπογραφεί.
    Για τον πειθαρχικό αυταρχισμό που ψηφίστηκε στους Ν.4027/2012 και 4093/2012, προτείνεται η παρέμβαση της Δ.Ο.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην περίπτωση που τα αρμόδια Υπουργεία δεν προχωρήσουν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ο κλάδος θα πρέπει να ζητήσει την αποχώρηση των αιρετών και των διορισμένων μελών από όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
  Θα πραγματοποιηθούν εξακτινωμένες εκδηλώσεις, με θέμα τις απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις που προωθούνται, οι οποίες θα επικρέμονται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών, που θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, αργία – απόλυση με την παραμικρή καταγγελία του οποιουδήποτε όσο αστήρικτη και ανυπόστατη και αν είναι.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Ότι κέρδισε ο κλάδος το κέρδισε με αγώνα. Στον αγώνα αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια διαχωρισμού μεταξύ μας. Οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στις διεκδικήσεις μας, οφείλουμε να λειτουργήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που σαρώνει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα.
          ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

                                                                           Πάντα στη διάθεσή σας


                                                                                         Μοτσιόλας Β. Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου