Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοματοποιημένη δημιουργία δικτυακού τόπου για σχολεία

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρέχει στα μέλη του τη δυνατότητα κατασκευής μίας αυτοματοποιημένης και προδιαμορφωμένης ιστοσελίδας. Πρόκειται για ιστοσελίδα η οποία βασίζεται στην τεχνολογία Joomla! αποτελεί ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο και επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και η οποία σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε και να δημοσιεύσετε τις ιστοσελίδες σας με εύκολο τρόπο, σε ένα φιλικό περιβάλλον διεπαφής.
ΜΕΡΙΚΑ SCREENSHOTS ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
Η χρήση της αυτοματοποιημένης εγκατάστασης ιστοσελίδας στο δικτυακό σας τόπο σας επιτρέπει μεταξύ άλλων:
 
 
Προσαρμογή του σχεδιασμού των θεμάτων (templates) στις επιθυμίες σας, προσθήκη γραφικών, των λογοτύπων και σλόγκαν.
Ανάρτηση και δημοσίευση άρθρων χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό τους ή στο μέγεθός τους.
Δυνατότητα ενσωμάτωσης και προβολής αρχείων πολύ εύκολα και αυτοματοποιημένα.
Ενεργοποίηση των feeds RSS 2.0 και Atom (τροφοδοσίες) και δημιουργία δημοσκοπήσεων (Polls)
Δυνατότητα προσθήκης διαφόρων πρόσθετων (plugins, modules) π.χ. forum, guestbook, image gallery, newsletters, forms, portfolio, blog για επέκταση των δυνατοτήτων του ιστοτόπου.
Δυνατότητα κατασκευής πολυγλωσσικής ιστοσελίδας (Multilanguage)
Δυνατότητα λήψης αντιγράφου ασφαλείας του site (back up)
Δυνατότητα βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας Joomla στις μηχανές αναζήτησης (SEO) διότι το Joomla είναι ένα Search Engine Friendly CMS (SEF).
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ούτε εξειδικευμένα προγράμματα δημιουργίας ιστοσελίδων. Μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο στον ιστότοπό σας από οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο. Πληκτρολογήστε το κείμενο, ανεβάστε τις φωτογραφίες, δημοσιεύστε!
Η εισαγωγή και μορφοποίηση του περιεχομένου γίνεται σε ένα απλό και γνώριμο περιβάλλον επεξεργαστή κειμένου. Προσφέρονται εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης του περιεχομένου και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και διαχείρισης αρχείων.
Χρησιμοποιήστε το Joomla! για να συνεργαστείτε με όσους μπορούν να συμβάλλουν στην επεξεργασία του περιεχομένου. Δώστε τη δυνατότητα σε συνεργάτες σας να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, στο πλαίσιο ασφαλώς των αρμοδιοτήτων τους. Είναι εύκολο. Μπορούν να το κάνουν από κάθε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
Για να ενεργοποιήσετε την αυτοματοποιημένη εγκατάσταση στον ιστοχώρο σας πιστοποιηθείτε με τα στοιχεία σας στη σελίδα www.sch.gr και στη συνέχεια επιλέξτε MySch > Πίνακας Ελέγχου > Δημιουργία ιστοσελίδων. Επιλέξτε την εγκατάσταση joomla 1.5 και στη συμπληρώστε τη φόρμα που εμφανίζεται με τα απαραίτητα στοιχεία για να συνεχίσετε. Η εγκατάσταση διαρκεί μερικά λεπτά.
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρέχει σε όλα τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια .α.) δυνατότητα αυτοματοποιημένης δημιουργίας δικτυακού τόπου μέσα σε 5’ μόλις λεπτά. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε εξειδικευμένα προγράμματα δημιουργίας ιστοσελίδων. Μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο από οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο. Συνδεθείτε στο www.sch.gr και αφού ακολουθήσετε τα απλά βήματα αυτόματης εγκατάστασης στην συνέχεια αρκεί τα γράψετε τα κείμενα σας, ανεβάστε τις φωτογραφίες και …το σχολείο σας έχει έναν μοντέρνο δικτυακό τόπο!
http://www.sch.gr/96-announces/2175-2012-01-09-10-17-34

Η αυτοματοποιημένη δημιουργία δικτυακού τόπου βασίζεται στην εφαρμογή Joomla! που έχει προδιαμορφωθεί από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Το Joomla! αποτελεί ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο, επιτυχημένο και απλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.
Μπορείτε να κάνετε όποιες τροποποιήσεις κρίνετε απαραίτητες προκειμένου να διαμορφώσετε τη σελίδα σας ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να αλλάξετε το λογότυπο, την ονομασία της, την εισαγωγική προεπιλεγμένη εικόνα το θέμα εμφάνισης, καθώς και τα κείμενα τα οποία υπάρχουν στη εγκατάσταση αυτή.
Η χρήση της αυτοματοποιημένης εγκατάστασης ιστοσελίδας στο δικτυακό σας τόπο σας επιτρέπει μεταξύ άλλων:

  • Προσαρμογή του σχεδιασμού των θεμάτων (templates) στις επιθυμίες σας, προσθήκη γραφικών, των λογοτύπων και σλόγκαν.
  • Ανάρτηση και δημοσίευση άρθρων χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό τους ή στο μέγεθός τους.
  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης και προβολής αρχείων πολύ εύκολα και αυτοματοποιημένα.
  • Ενεργοποίηση των feeds RSS 2.0 και Atom (τροφοδοσίες) και δημιουργία δημοσκοπήσεων (Polls)
  • Δυνατότητα προσθήκης διαφόρων πρόσθετων (plugins, modules) π.χ. forum, guestbook, image gallery, newsletters, forms, portfolio, blog για επέκταση των δυνατοτήτων του ιστοτόπου.
  • Δυνατότητα κατασκευής πολυγλωσσικής ιστοσελίδας (Multilanguage)
  • Δυνατότητα λήψης αντιγράφου ασφαλείας του site (back up)
  • Δυνατότητα βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας Joomla στις μηχανές αναζήτησης (SEO) διότι το Joomla είναι ένα Search Engine Friendly CMS (SEF).

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρει το ΠΣΔ με τον δικτυακό τόπου του σχολείου σας, για να:

  • Προβάλλετε τις δραστηριότητες του σχολείου σας
  • Αναρτήσετε τις εργασίες των μαθητών σας
  • Μοιράσετε το εκπαιδευτικό υλικό σας
  • Δώσετε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς σας να αναδείξουν το έργο τους.
  • Ενημερώνετε τους γονείς των μαθητών σας για τις θέματα που τους αφορούν.
  • Αναδείξετε όποια άλλη εκπαιδευτική ή ενημερωτική χρήση επιθυμείτε.


Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την δημιουργία του δικτυακού τόπου του σχολείου σας:

  1. Συνδεθείτε στο http://www.sch.gr με τα συνθηματικά του επίσημου λογαριασμού του σχολείου σας στο ΠΣΔ (επιλογή: «Σύνδεση»)
  2. Επιλέξτε MySch > Πίνακας Ελέγχου > Δημιουργία ιστοσελίδων
  3. Επιλέξτε την εγκατάσταση joomla 1.5
  4. Συμπληρώστε τη φόρμα που εμφανίζεται με τα απαραίτητα στοιχεία. Η εγκατάσταση διαρκεί μερικά λεπτά.

Ο δικτυακός τόπος του σχολείου σας είναι έτοιμος! Ξεκινήστε να προσθέτετε το περιεχόμενό σας !
Η προσθήκη και μορφοποίηση του περιεχομένου γίνεται σε ένα απλό και γνώριμο περιβάλλον επεξεργαστή κειμένου. Προσφέρονται εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης του περιεχομένου και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και διαχείρισης αρχείων.
Χρησιμοποιήστε τον νέο αυτό δικτυακό τόπου για να συνεργαστείτε με όσους μπορούν να συμβάλλουν στην επεξεργασία του περιεχομένου. Δώστε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς του σχολείου σας να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, στο πλαίσιο ασφαλώς των αρμοδιοτήτων τους. Είναι εύκολο!!! Μπορούν να το κάνουν από κάθε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η αλλαγή των τυπικών κειμένων που έχουν τοποθετηθεί ως παραδείγματα, πραγματοποιείται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης. Επιλέξτε το σύνδεσμο «Σύνδεση διαχειριστή» και συνδεθείτε με όνομα χρήστη «admin» και κωδικό, τον κωδικό διαχείρισης τον οποίο έχετε επιλέξει κατά την εγκατάσταση.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λογότυπο της πρώτης σελίδας σύμφωνα μες τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτό το σύνδεσμο.
Πλοηγηθείτε στους διάφορους συνδέσμους της ιστοσελίδας και πατήστε το εικονίδιο για να επεξεργαστείτε το εκάστοτε άρθρο.
Αν είστε γνώστης του Joomla!! μπορείτε μέσω της εκτεταμένης διαχείρισης να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εκτεταμένη διαχείριση της ιστοσελίδας σας, η οποία σας παρέχει περισσότερες επιλογές, επιλέξτε το σύνδεσμο «Εκτεταμένη διαχείριση» και συνδεθείτε με όνομα χρήστη «admin» και κωδικό, τον κωδικό διαχείρισης τον οποίο έχετε επιλέξει κατά την εγκατάσταση.
Το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο σκοπεύει να παρέχει σταδιακά και άλλες μορφές (προτύπων) δικτυακών τόπων βασισμένων σε Joomla ή σε άλλα CMS. Το σχολείο ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να επιλέγει την εφαρμογή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του, από μια σειρά προσφερόμενων εφαρμογών και αντίστοιχων προτύπων.
Στο σημείο αυτό θα περιμένουμε με χαρά τη συνεισφορά των σχολείων και της εκπαιδευτικής κοινότητας με:
  • Προτάσεις σας για την θεματική διάρθρωση, την οργάνωση του περιεχομένου και την αισθητική
  • Πιθανές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών ή ομάδων εκπαιδευτικών να προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα πλήρη πρότυπα sites σε Joomla. Αν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, το ΠΣΔ θα τα συμπεριλάβει στη διανομή και τη διαδικασία εγκατάστασης, με αναφορά του δημιουργού ή των δημιουργών..
Δείτε σχετικά:
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πρόταση, απορία ή διευκρίνιση.
http://www.sch.gr/197-2010-04-14-13-26-49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου