Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Με χιλιάδες κενά ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά -Σκόπιμη η καθυστέρηση των προσλήψεων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής

Με χιλιάδες κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά στην Π.Ε. και χιλιάδες διδακτικές ώρες θα χαθούν, εξαιτίας της μη έγκαιρης πρόσληψης των αναπληρωτών. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, υπενθυμίζω ότι την περσινή σχολική χρονιά προσελήφθησαν, συνολικά, στην Π.Ε. 11.648 αναπληρωτές (σχετ. ανακοίνωσή μου 20/4/2012), ενώ μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 3.545 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και καμιά ειδικότητα.
Για μια ακόμη χρονιά το Υπουργείο Παιδείας αντί να ολοκληρώσει, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, δεν έχει καταρτίσει και δεν έχει αναρτήσει ακόμη τους πίνακες των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής. Δεν έχει προσλάβει καμία ειδικότητα στην Π.Ε., παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τα κενά από τις 5 του Σεπτέμβρη.


Είναι ολοφάνερο, πλέον, ότι η καθυστέρηση αυτή είναι σκόπιμη και εντάσσεται στο πλαίσιο των σαρωτικών περικοπών, που γίνονται στην Παιδεία η οποία αποτελεί, στόχο για την κυβέρνηση και την Τρόικα.  
Οι περικοπές, φέτος, άρχισαν με τους μηδενικούς, σχεδόν, μόνιμους διορισμούς στην Π.Ε. Ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 1700 προσελήφθησαν μόνο 5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί. Η πρόσληψη 5 μόνιμων δασκάλων αποτελεί πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ουσιαστικά στα επόμενα χρόνια δε θα υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση και τα κενά θα καλύπτονται με αναπληρωτές και ωρομίσθιους που και λιγότερο κοστίζουν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν. Με τη σχεδιαζόμενη, δε, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών έχουν στόχο να περιορίσουν, δραστικά, την επόμενη σχολική χρονιά, τις προσλήψεις των αναπληρωτών (2 ώρες π.χ. αύξηση του ωραρίου στους δασκάλους, σημαίνει 4.000 προσλήψεις λιγότερες.) Ήδη στο νέο πακέτο μέτρων προβλέπεται περιορισμός του κονδυλίου για τους αναπληρωτές κατά 148.000.000€, περίπου τα μισά από όσα διατίθενται κάθε χρόνο για τις προσλήψεις.
Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, που διαμορφώνεται, πλέον, στο χώρο της εκπαίδευσης το εκπαιδευτικό κίνημα, οι γονείς αλλά και ολόκληρη η κοινωνία οφείλουν να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν να εφαρμοσθούν αυτές οι πολιτικές που θα σημάνουν όχι απλά την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας αλλά την πλήρη διάλυσή της και τη μετατροπή της από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
Η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε., την οποία στηρίζουν η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες οργανώσεις, πρέπει να είναι η αρχή των κινητοποιήσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ήδη, η συντονισμένη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος, όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάγκασε χθες τον Υπουργό Παιδείας να αποδεχθεί το αίτημα του κλάδου για την κατάργηση της υποχρεωτικής διετίας και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών.


Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου