Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Τι λένε οι παρατάξεις για τη μη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος                              Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έχουν περάσει δυο μήνες από το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και δεν έχει γίνει κατορθωτό να συγκροτηθεί το Δ.Σ. Οι παρατάξεις από τις οποίες προέρχονται τα μέλη του Δ.Σ. αλληλοκατηγορούνται για τη μη συγκρότηση λες και αυτό ενδιαφέρει άμεσα τους ογδόντα χιλιάδες συναδέλφους που σε λίγο θα γυρίσουν στα σχολεία.

Την κατάσταση αυτή την είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό είχαμε και στο παρελθόν δημοσιεύσει τις ανακοινώσεις όλων των παρατάξεων, λίγο μετά τα συνέδριο. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, με εξαίρεση δυο λαλίστατες στο παρελθόν παρατάξεις που δεν έχουν εκδώσει ανακοίνωση. Ο καθένας ας βγάλεοι τα συμπεράσματά του και να αντιληφτεί ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτούς και ποιοι τους κοροϊδεύουν με παχιά λόγια και ανέξοδα πανηγυράκια.

Ανακοίνωση ΔΗ.ΣΥ.
Ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ τα προβλήματα στην εκπαίδευση γιγαντώνονται, οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας στη ΔΟΕ (Παρεμβάσεις-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΡΑ) εξακολουθούν να επενδύουν στα προβλήματα αντί να προσπαθούν για τη λύση τους.

Επιλέγοντας την αποχή από τις θέσεις ευθύνης – παρά το γεγονός ότι η εκλογική ετυμηγορία όπως καταγράφηκε υποδηλώνει τη βούληση των συναδέλφων για ενωτική δράση- αδιαφορούν για τα προβλήματα επιδιώκοντας - όπως νομίζουν- μικροπαραταξιακά οφέλη, στα «συντρίμμια» του κλάδου.

Είναι τραγικό οι δυνάμεις που στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (Παρεμβάσεις - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΡΑ) σχημάτισαν προεδρείο μειοψηφίας(!!), να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Η παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας ουδέποτε αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες και να δώσει μάχες μαζί μ’ αυτούς που πιστεύουν σ’ ένα δημόσιο σχολείο που πραγματικά μας αξίζει.

Η ΔΗΣΥ έχει δηλώσει ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή πως θα συμμετέχει σε ένα Δ.Σ. στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις που εκφράζονται στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καταλαμβάνοντας τις θέσεις ευθύνης που της αντιστοιχούν όπως έκανε πάντα.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που εμφανίζονται αδιάλλακτες, να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να συμβάλλουν στη συγκρότηση του Δ.Σ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ


Ανακοίνωση ΔΑΚΕ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα απίστευτο αλαλούμ με θύματα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι πια ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μετά από τις απολύσεις εκπαιδευτικών, κάτι που επανειλημμένα είχε διαψεύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν, η συνέχεια είναι ακόμη πιο ευφάνταστη με τις έξι χιλιάδες (6.000 μετατάξεις) από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό το καθεστώς πλήρους απαξίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ο Νόμος 3848/2010 αναφέρει (άρθρο 7 παρ. 5) ότι «Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου…» ενώ και το ΠΔ 50 όριζε σαφέστατα ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα αγνοεί όλα αυτά. Ο Υπουργός είναι αυτός που αποφασίζει έπειτα από τις εισηγήσεις(;) Διευθυντών Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθυντών, πέρα από κάθε διάταξη νόμου κι αρχή λογικής. Γιατί είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς πώς κάποιος που γνωρίζει τις ανάγκες των σχολείων ενώ πριν από λίγο καιρό δεν αναφέρει κενά έπειτα από λίγο εισηγείται την ίδρυση θέσεων !!!

Ποιος αλήθεια θα εξηγήσει πειστικά αυτό τον τραγέλαφο σε ανθρώπους που επί χρόνια περιμένουν να ελευθερωθεί μια οργανική θέση για να τοποθετηθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους ενώ εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους;

Ποιες επιταγές και άνωθεν εντολές (της όποιας τρόικας) που καμιά σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση δημιουργούν νέες πληγές στο καταταλαιπωρημένο σώμα της;

Πότε θα πάψουν οι αριθμοί να υπερισχύουν του ανθρώπινου παράγοντα;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάδελφοι ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Αγγλικών) οι οποίοι είτε παραμένουν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ είτε δεν μπορούν να μετατεθούν σε περιοχές προτίμησής τους λόγω έλλειψης οργανικών θέσεων. Σε περίπτωση, λοιπόν που το Υπουργείο αποφασίσει να δημιουργήσει νέες οργανικές θέσεις οφείλει να δώσει πρώτα το δικαίωμα στους συναδέλφους αυτούς της Πρωτοβάθμιας να υποβάλλουν νέα αίτηση μετάθεσης και στη συνέχεια να ζητήσουν τοποθέτηση στις νέες αυτές οργανικές μαζί με όσους παραμένουν στη διάθεση.

Το τραγικότερο είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε κλίμα σύγχυσης και έλλειψης σχεδιασμού κάτι που κάνειαπολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει νέο κύκλο προβλημάτων όταν θα έρθει η ώρα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία.

Ένα πρώτο κουδούνι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακουστεί με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και τα σχολεία επαρκώς στελεχωμένα.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα καταφέρει να αποσπαστεί στον τόπο του ώστε να μη χρειαστεί να διαλυθούν οικογένειες και να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, αφού κανένα χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων δεν έχει ανακοινωθεί τη στιγμή που πέρυσι τέτοιο καιρό είχε ήδη γίνει ο πρώτος κύκλος αποσπάσεων.

Μόνιμοι διορισμοί δεν έχουν ανακοινωθεί.

Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές, πόσοι θα είναι κι αν τελικά θα επιβεβαιωθούν τα ανησυχητικά σενάρια για ολιγόωρη εργασία με συμβολική αμοιβή.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Κλάδος παρακολουθεί ανήμπορος ν’ αντιδράσει αφού το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παραμένει ασυγκρότητο, δίχως να έχει τη νομιμοποίηση να πάρει αποφάσεις και ν’ αντιδράσει ουσιαστικά γιατί οι παρατάξεις της «αριστεράς» (Παρεμβάσεις, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, ΕΡΑ) συνεπικουρούμενη από τη ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) δίχως κανένα σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισαν ότι μπορούν επί δυο (2) μήνες να παίζουν με τον πόνο τον συναδέλφων. Οχυρωμένοι κάποιοι πίσω από ολοκληρωτικές λογικές του τύπου «δε συμμετέχουμε γιατί δεν επικρατούν οι απόψεις μας» και άλλοι πίσω από παιγνίδια τακτικής καταδικάζουν τον Κλάδο στην αδράνεια. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τον κλάδο και δυστυχώς δεν αναλογίζονται τις ευθύνες τους.

Εμείς, τα εκλεγμένα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τώρα τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί. Να άρει όλες αυτές τις, εκτός των ορίων της νομιμότητας, αποφάσεις που δημιουργούν χάος στη εκπαίδευση και να αναλογιστεί πόσο επικίνδυνο είναι να παίζει με το μέλλον των μαθητών και την επιβίωση των εκπαιδευτικών.

Καλούμε κι όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αφήσουν στην άκρη τα παιγνίδια σκοπιμοτήτων που είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Επιβάλλεται, από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης, να προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε ν’ αντισταθούμε στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας αναλαμβάνοντας την πρώτη θέση ευθύνης που μας αναλογούσε, τη θέση του Προέδρου στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με βάση τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Είμαστε συνεπείς, υπεύθυνοι, πρόθυμοι και επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας Ας αναλογιστούν κι οι υπόλοιποι τις ευθύνες τους πριν να είναι πάρα πού αργά για τον Κλάδο.

Τα 3 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Κικινής Θανάσης

Κόκκινος Χαράλαμπος

Οικονόμου ΤριαντάφυλλοςΑνακοίνωση ΠΑΜΕ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ!

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση (19/8) συγκροτήθηκε το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ), Παρεμβάσεις και ΕΡΑ συνέχισαν τα παιχνίδια τακτικής δείχνοντας ότι βολεύονται με αυτή την εκφυλιστική κατάσταση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΕΡΑ (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ), αρνούνται να αναλάβουν τη θέση που τους αναλογεί στο προεδρείο. Γράφουν με αυτόν τον τρόπο στα παλιά τους τα παπούτσια τη ψήφο χιλιάδων συναδέλφων που τους εμπιστεύτηκαν. Πρωτοστατούν σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση, για να μπορούν να κάνουν τα γνωστά παιχνίδια με τα «διάφορα συντονιστικά», που στήνουν στα γραφεία τους, μακριά από τους συναδέλφους, χωρίς καν πολλές φορές να συνεδριάζουν τα Δ.Σ. των Συλλόγων.

ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ) βολεύονται με αυτή την κατάσταση. Ως εκπρόσωποι του υπάρχοντος κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν θέλουν να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια τη συνδιαμορφώσανε στα τραπέζια του διαλόγου με την εκάστοτε κυβέρνηση. ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ), αρνήθηκαν να υπάρξει σε όλες τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις οποιαδήποτε συζήτηση στο Δ.Σ., ακόμα και για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για το «νέο Λύκειο», με πρόσχημα ότι το ΔΣ είναι ασυγκρότητο!

Είναι φανερό ότι το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν συγκροτείται, όχι γιατί οι παραπάνω δυνάμεις δεν μπορούν, αλλά γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να το συγκροτήσουν.

Κάθε μια από αυτές τις δυνάμεις, με τον τρόπο της συμμετέχει στη διάλυση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ήταν τοαντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, δηλαδή η κάθε παράταξη, να αναλάβει τη θέση που της αναλογεί στο Προεδρείο, με βάση τη δύναμή της. Δηλαδή, η πρώτη δύναμη τον Πρόεδρο, η δεύτερη το Γραμματέα, η τρίτη τον Αντιπρόεδρο κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, εκφράζεται η βούληση των συναδέλφων, ενώ είναι δυνατό να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Ήταν η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που θα συγκροτούσε το Δ.Σ. από την πρώτη συνεδρίαση, χωρίς μικροκομματικές, μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, προκειμένου να λειτουργήσει η Ομοσπονδία.Όλες οι παρατάξεις αρνήθηκαν αυτή την πρόταση!!!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμε:
τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συγκροτηθεί εδώ και τώρα το Δ.Σ.
συνεδρίαση του Δ.Σ. για συζήτηση με θέμα την οργάνωση της πάλης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την απόκρουση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Μπροστά στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική θύελλα και με δεδομένο τον προσανατολισμό και τους συσχετισμούς δύναμης στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, να ενεργοποιηθούν στο πρωτοβάθμιο σωματείο, το Σύλλογο, και από κοινού όλο το εργατικό, λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου