Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας προς τους δασκάλους: Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην εκπαίδευση

Συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Χαράλαμπος Κόκκινος, πρόεδρος της ΔΟΕ, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τα κόμματα, από τα οποία  ζητούμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το δημοτικό σχολείο πλήττεται από την οικονομική υποβάθμιση, τις υποχρεωτικές μετατάξεις των δασκάλων και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση της Παιδείας. Ο κ. Κόκκινος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η επένδυση στην Παιδεία είναι η απάντηση στην κρίση».

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμιζε τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια Παιδεία: «Διανύουμε τη χειρότερη χρόνια των τελευταίων 40 ετών, μια χρονιά που διαλύεται το ολοήμερο σχολείο και απειλείται ολόκληρο το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης λόγω της βάρβαρρης πολιτικής που ακολουθείται». Ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης θύμησε πως «τα σχολεία ήταν ανοικτά ακόμη και στην Κατοχή» και τόνισε ότι «η ανατροπή της μνηνονιακής πολιτικής είναι μονόδρομος». «Με αγώνες και διεκδικήσεις θα πετύχουμε τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν οι μνημονιακές πολιτικές στην εκπαίδευση», έστειλε μήνυμα ο Αλ. Τσίπρας.

  

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ: Ολοκληρώσαμε τις επαφές μας ως Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με όλα τα πολιτικά κόμματα. Εκθέσαμε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, την αποσάθρωση του ολοήμερου σχολείου, την οικονομική και επιστημονική μας υποβάθμιση, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μετατάξεις, τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Όσο αυτά τα προβλήματα μεγαλώνουν, τόσο το δημόσιο σχολείο διαλύεται. 

Ο μόνος δρόμος για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι ο δρόμος του αγώνα απέναντι σε αυτές τις παρανοϊκές πολιτικές. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια ζητώντας την ειλικρινή και ουσιαστική στήριξη των πολιτικών κομμάτων και ζητούμε να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων. Αν δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, η πολιτική του ηγεσία, καλούμε άμεσα τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις. Καλούμε όλον το πολιτικό κόσμο να συμπαραταχθεί στο δίκαιο αίτημά μας και στέλνουμε το μήνυμα ότι η επένδυση στην παιδεία είναι απάντηση στην κρίση.




ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Φέτος έχουμε τη χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 40 τουλάχιστον χρόνων. Μια σχολική χρονιά με σχολεία με τεράστιες ελλείψεις, με μαθητές που πηγαίνουν και δεν βρίσκουν δασκάλους και καθηγητές, χωρίς σχολικούς φύλακες, με διαλυμένο το ολοήμερο σχολείο και χιλιάδες νέους εργαζόμενους να μην έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Κυρίως έχουμε μια χρονιά που απειλείται συθέμελα το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. 
 Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής που με στόχο τα λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ελλείμματα. Τα πλεονάσματα που βασίζονται στη διάλυση και στο κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, μονάδων κοινωνικής φροντίδας δεν είναι πραγματικά πλεονάσματα.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν αφορούν στο ιερό τους δικαίωμα στην εργασία. Αφορά στη δυνατότητα η χώρα να έχει σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που θα πηγαίνουν τα παιδιά μας να μορφώνονται. Άρα αφορά την ίδια την ύπαρξη και την προοπτική του λαού μας και της πατρίδας μας.
Σε δύσκολες συνθήκες τα σχολεία της χώρας μας ήταν ανοιχτά  ακόμα και στην περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή   και όπου η δημοκρατία δεν λειτουργούσε. Σήμερα κινδυνεύουν τα σχολεία μας να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κρούουμε καμπανάκι κινδύνου. Αυτό αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. 

Άρα για μας λοιπόν είναι φανερό ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής του μνημονίου είναι μονόδρομος. Και η προϋπόθεση γι αυτή την ανατροπή είναι ένα πλατύ λαϊκό κοινωνικό μέτωπο που, με αγώνες, με διεκδικήσεις, θα σταματήσει την καταστροφή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης πολιτικής δημοκρατικής αλλαγής για την ανόρθωση της κοινωνίας και το ξαναχτίσιμο της δημόσιας παιδείας.

Αυτά κουβεντιάσαμε και με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως, όταν θα υπάρξει η μεγάλη αυτή πολιτική αλλαγή, θα δοθεί η δυνατότητα σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας να σταματήσει την καταστροφή. Ως πρώτη προτεραιότητα θα έχουμε την αποκατάσταση των αδικιών και των μεγάλων πληγών που έχει επιφέρει το μνημόνιο και η μνημονιακή πολιτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια.

- See more at: http://left.gr/news/al-tsipras-pros-toys-daskaloys-i-kyvernisi-tis-aristeras-tha-epoylosei-tis-pliges-poy-anoixan#sthash.T9wKZGfk.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου