Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

O Θεός του ήλιου, ο Απόλλωνας, για μία ακόμη φορά έστειλε γενναιόδωρα τις ακτίνες του για ν’ ανάψει στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας η Φλόγα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Σότσι 2014».

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Την Τελετή Αφής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές που εκμεταλλεύτηκαν τον υπέροχο καιρό και παρακολούθησαν τη γέννηση του ιερού Φωτός στα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη, ενώ με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στο πρώτο του Ολυμπιακό ταξίδι μετά την εκλογή του στο ύπατο Ολυμπιακό αξίωμα.
Η Τελετή ξεκίνησε με δεκάδες μαθητές σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πελόπιου να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους ενώ στη συνέχεια η χορωδία του ΟΤΕ τραγούδησε τον Ολυμπιακό, τον Ρωσικό και τον εθνικό μας ύμνο. Μετά το άναμμα της Φλόγας στο Ναό της ‘Ηρας, ακολούθησε στο Αρχαίο Στάδιο το χορευτικό με τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.
Από τα χέρια της Πρωθιέρειας η Φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή της χιονοδρομίας Γιάννη Αντωνίου που έτρεξε μέσα στο Στάδιο για να παραδώσει το ιερό φως στο δεύτερο Λαμπαδηδρόμο, το Ρώσο Αλεξάντερ Οβέτσκιν.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην Τελετή Αφής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, Βιτάλι Σμιρνόφ, Αλεξάντερ Ζούκοφ, Σαμίλ Τάρπισεφ, Άλεξ Γκίλαντι.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε: « Όπως  κάθε φορά, έτσι και σήμερα, τα συναισθήματα που γεννά η Τελετή Αφής είναι τόσο πλούσια, που κάνουν μοναδικές αυτές τις στιγμές, ανεπανάληπτες θα έλεγα, στη ζωή  κάθε ανθρώπου. Γιατί  από εδώ, από την Ολυμπία, από την Ελλάδα, ξεκινά για να ακουστεί σε κάθε γωνία του πλανήτη, το μήνυμα που ακτινοβολεί η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πανανθρώπινο μήνυμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών.
Αυτό το μήνυμα εισπράττει η ανθρωπότητα μαζί  με την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου,  μέσα από πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει σήμερα την χαρά και την τιμή να υποδέχεται, σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο για την Ολυμπιακή Οικογένεια, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στο πρώτο Ολυμπιακό ταξίδι του μετά την εκλογή του, πριν από λίγες ημέρες, στο Μπουένος Άιρες. Χαιρετίζουμε την επάξια εκλογή του Ολυμπιονίκη Τόμας Μπαχ στο ύπατο αξίωμα του Ολυμπιακού κινήματος και ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο του, που εγγυώνται άλλωστε η βαθειά γνώση των Ολυμπιακών θεμάτων και η αφοσίωση και η προσφορά του στην Ολυμπιακή οικογένεια.»
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Pierre de Coubertin, η καρδιά του οποίου αναπαύεται στην Αρχαία Ολυμπία αναβίωσε το μοναδικό δώρο των Ελλήνων στον ανθρώπινο πολιτισμό μετά από περισσότερα από 1.500 χρόνια. Πήρε την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, της έδωσε νέα πνοή, την ανέπτυξε και μαζί με την Ελλάδα την παρουσίασε σε όλο τον κόσμο το 1896.
Για το λόγο αυτό, ειδικά σήμερα εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, αισθανόμαστε την ανάσα της ιστορίας του πολιτισμού. Όμως νιώθουμε και ευθύνη για το μέλλον όλων όσων αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε σχέση με τον πολιτισμό και τις αξίες.
Στη φλόγα που άναψε σήμερα από τον ελληνικό ήλιο οφείλεται ο σημερινός ειρηνικός εορτασμός. Οι δάδες θα τη μεταφέρουν στο Ολυμπιακό μέλλον. Έτσι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα είναι ο αγγελιοφόρος των Ολυμπιακών Αξιών της υπεροχής, της φιλίας και του σεβασμού χωρίς διακρίσεις. Τους επόμενους μήνες αυτό το μήνυμα θα φτάσει και θα εμπνεύσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Ο σκοπός και το αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Εκεί η Ολυμπιακή Φλόγα θα υπενθυμίσει σε όλους τους αθλητές, μετέχοντες και θεατές αυτές τις Ολυμπιακές αξίες.»
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ντμίτρι Τσερνισένκο είπε: «Αυτή είναι η αρχή ενός επικού ταξιδιού της Ολυμπιακής Δάδας. Ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη Ρωσία για πάντα. Η Φλόγα θα ταξιδέψει στο βυθό της πιο βαθιάς λίμνης του κόσμου… Στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ευρώπης… Ακόμα και στο διάστημα.
Και όπου κι αν πάει, θα μεταφέρει το πνεύμα του Ολυμπισμού στα σπίτια - και στις καρδιές - των Ρώσων. Καθώς η Ρωσία φωτίζει το μονοπάτι του δικού μας λαμπρού μέλλοντος, μαζί θα φωτίσουμε τον κόσμο. Και όπως υποσχέθηκε ο Βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, θα ενισχύσουμε «την κατανόηση μεταξύ των εθνών για το καλό μιας ανθρωπότητας, πιο ενθουσιώδους, πιο γενναίας, πιο αγνής. Έχουμε την τιμή να παραλαμβάνουμε την Ολυμπιακή Φλόγα. Υποσχόμαστε να τη μεταφέρουμε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.»
Τέλος ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την Ολυμπία σήμερα, θέλω επίσης  να τονίσω στην παγκόσμια κοινότητα το άλλο λαμπρό πρόσωπο και την συμβολή της Ελλάδος στον Πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Ανθρώπου. Από την φιλοσοφία και την επιστήμη, την τέχνη και την αισθητική, την ευγενή άμιλλα και την Ολυμπιακή Ιδέα, την δημοκρατία και την Ιδέα της Ειρήνης.»
Η Φλόγα ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στις 5 Οκτωβρίου θα παραδοθεί στη ρωσική αντιπροσωπεία. Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύσει στα Καλάβρυτα.
Από την πόλη μας το Καρπενήσι θα περάσει αύριο (30/9) το απόγευμα η λαμπαδηδρομία των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων της Μόσχας, η οποία θα διανυκτερεύσει και την Τρίτη (1/10) θα αναχωρήσει για την Λαμία.
* Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του φωτογραφικού πρακτορείου NEWSPORTS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου