Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Tι αλλάζει στα σχολεία (από τον Σεπτέμβριο)


Tι αλλάζει  στα σχολεία (από τον Σεπτέμβριο)
Μέσω του καινοτόμου προγράμματος «myschool»το υπουργείο φιλοδοξεί να χτυπήσει τη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξορθολογισμό και αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και αύξηση της διαφάνειαςΤο Νέο Σχολείο με όλες τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και το καινοτόμο πανευρωπαϊκά υπερσύγχρονο «myschool», που θα εφαρμόσει από τη νέα σχολική χρονιά ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ». 

Στις 5 αντί στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπάει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα τελειώνουν στις 15 Ιουνίου για τα Δημοτικά Σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα Γυμνάσια και τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου, ενώ στις 21 Μαΐου για τη Γ’ Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

«Και αυτόν τον χρόνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, τα βιβλία θα είναι έγκαιρα στα θρανία, οι καθηγητές και οι μαθητές στις τάξεις τους», διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σχετικά με την προετοιμασία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Αφού πέρασε πέρυσι τις δύσκολες «εξετάσεις» της ομαλής τελικά λειτουργίας των σχολείων με 15.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές, ο υπουργός Παιδείας Kωσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει αλλαγές που φιλοδοξούν να δώσουν τέλος σε χρόνια σχολικά προβλήματα. 

Βασικά εργαλεία γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το «myschool», το νέο ηλεκτρονικό χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το νοικοκύρεμα στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς που επιδιώκεται να γίνει. Το «myschool είναι ένα υπερσύγχρονο εργαλείο για όλα τα επίπεδα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο ως τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση και το υπουργείο Παιδείας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Τονίζουν ότι είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Μέσω του «myschool» το υπουργείο φιλοδοξεί να χτυπήσει τη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και να προχωρήσει στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων και μη) με παράλληλη αύξηση της διαφάνειας. 

Δίνεται πλέον η δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας, όπως εξηγούν οι ειδικοί του προγράμματος, να κάνει έγκαιρο και έγκυρο προγραμματισμό ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη όλων των διδακτικών αναγκών από την αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς για όλα τα σχολεία της χώρας. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα του δοθεί πλέον η δυνατότητα να παρακολουθεί με αξιόπιστο τρόπο μια πληθώρα διεθνώς χρησιμοποιούμενων εκπαιδευτικών δεικτών (η πορεία και οι επιδόσεις των μαθητών ανά επιστημονικό πεδίο, η μαθητική διαρροή κ.ά.), ούτως ώστε να προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προς όφελος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θα μπορεί πλέον να υπάρξει η δυνατότητα αμοιβαίων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, χωρίς να απαιτείται αφενός από καθέναν εξ αυτών να βρει τον αμοιβαία μετατιθέμενο συνάδελφό του και αφετέρου ένα προς ένα αμοιβαιότητα μετάθεσης ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών αιτημάτων. Εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι εφικτή η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ένας πολίτης που χρειάζεται αντίγραφο απολυτηρίου ή άλλου εγγράφου θα μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε σχετικό φορέα ανά την επικράτεια και να το λαμβάνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
  
Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών 

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο έχει δύο βήματα: 
1ο: Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις, οι τελευταίες εκτιμάται ότι του χρόνου θα είναι λιγότερες από 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.
2ο: Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν, θα βελτιωθεί σε τέτοιον βαθμό η απόδοση του συστήματος ώστε θα εξοικονομηθούν πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα χρειαστεί να γίνει ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόσημη με τη λειτουργική.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου