Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τι είπε ο κ. Κουράκης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε επί της αρχής

Vouli-Olomeleia-aithousa
Με 145 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 107 κατά (σε σύνολο 252 ψηφισάντων βουλευτών) ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσε η ΝΔ.
«Είναι προς όφελος των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας» τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουράκης αφού αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου (διαχωρισμός πειραματικών-προτύπων, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ) επανέλαβε ότι ο χαρακτήρας του είναι μεταβατικός.
Οι αλλαγές
Ο κ. Κουράκης προκάλεσε νομοθετικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου. Με βάση αυτές αντικαθίσταται μία ώρα λογοτεχνίας με μία ώρα ιστορίας των κοινωνικών επιστημών και ξεκαθάρισε ότι, σε ό,τι αφορά τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, θα ενταχθεί στη λίστα των προτύπων μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, το οποίο παραμένει ως έχει.
Επίσης, ανέφερε ότι θα προσμετράται για την υποψηφιότητα των εκπαιδευτικών για τη θέση του διευθυντή στα πειραματικά, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού. Ακόμη, δήλωσε ότι το μονοετές μεταπτυχιακό θα μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής τρίτης σχολικής μονάδας για όσους θα διεκδικούν θέση διευθυντή εκπαίδευσης. Επιπλέον, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που προέρχονται από την διεύθυνση εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, λόγω των καταστροφών από τους σεισμούς και θα προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε σχολές.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, σχετικά με την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα, λέγοντας ότι πρόκειται για επανακαθορισμό στοιχείων των διαγραμμάτων. «Αφορά διόρθωση στα τοπογραφικά στοιχεία και τίποτα παραπάνω. Δεν μπαίνουμε στην ουσία», επεσήμανε.
Επιπλέον τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο, αφορά την παράταση της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η οποία ολοκληρώνενται εντός του 2015, έως τις 31/10/2015. Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη συμμετοχή των συμβουλίων των ΑΕΙ και των σχολών αυτών στη διαδικασία της προεπιλογής των Πρυτάνεων και των Κοσμητόρων.
Τέλος, ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι με τις αλλαγές και προσθήκες που υιοθετήθηκαν «το νομοσχέδιο έχει βελτιωθεί και θα λειτουργήσει προς το καλό της εκπαίδευσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου