Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στον «αέρα» η διαθεσιμότητα, κίνδυνος για 15.000 απολύσεις – Έληξε η προθεσμία

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον η διαδικασία της διαθεσιμότητας, με ανοιχτό τον κίνδυνο αν το εγχείρημα οδηγηθεί σε αποτυχία, η τρόικα να επανέλθει στο αρχικό αίτημα για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Χθες, έληξε και τυπικά η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων προκειμένου οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου να υπαχθούν στο καθεστώς, ωστόσο οι δήμαρχοι της χώρας -στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η πλειονότητα των υπαλλήλων που πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα- αρνούνται ακόμη και την αποστολή των καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων τους οποίους αφορά η ρύθμιση.

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου γνωστοποίησε, χθες, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Βάσει του νόμου, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος θα πρέπει να πληρώνει κατά 75ο/ο τον μισθό των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα. «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη γιατί δεν μπορεί να μας αφαιρεί άτομα από τη δουλειά και να μας ζητάνε να τους πληρώνουμε», είπε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας.
Αποφάσεις
Το υπουργείο διαμηνύει, πάντως, σε όλους τους τόνους ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί με κάθε τρόπο». Οπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις για ακόμη μία φορά θα παραπεμφθούν «υψηλότερα», σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Μεταξύ των σκέψεων που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν και η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να προωθηθούν μονομερώς από το υπουργείο οι πράξεις για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων, χωρίς πλέον να απαιτείται η εμπλοκή των δημάρχων.
Πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει και με την περίπτωση των επίορκων υπαλλήλων, που με βάση τη νομοθετική ρύθμιση μπαίνουν αυτομάτως σε αυτοδίκαιη αργία. Στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπολογίζουν τις περιπτώσεις αυτές σε αρκετές εκατοντάδες, ωστόσο δεν έχουν κατορθώσει να ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση των στοιχείων, ενώ καταγράφονται έντονες αντιδράσεις και σε αυτό το πεδίο.
Χθες, πάντως, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) κάλεσε τους συλλόγους-μέλη της σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους επίορκους υπαλλήλους, προκειμένου -όπως τονίζει- να μην επιτρέψουν σε κανέναν να «συκοφαντήσει και να διαβάλλει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Σχέδιο
Την ίδια ώρα, με χρονοκαθυστέρηση κινείται το υπουργείο και στο πεδίο των μετατάξεων, με το πολυδιαφημισμένο σχέδιο κινητικότητας, το οποίο χρησιμοποιείται και ως «αντιστάθμισμα» στις αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα.
Το υπουργείο απέστειλε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ηλεκτρονικά έντυπα προκειμένου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου να καλυφθούν με υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, θα απαιτηθεί χρόνος, ενώ σύμφωνα και με τις προβλέψεις του μνημονίου μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα κατορθώσει να επανατοποθετηθεί.
Του Ηλία Μπενέκου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου