Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΟΟΣΑ: Στο 28,2% θα εκτιναχθεί η ανεργία το 2014

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το επόμενο 18μηνο την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για την απασχόληση τη διετία 2013-1014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου που βγήκαν από τον ΟΟΣΑ, η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 26,8% και οι προβολές που έχουν κάνει οι οικονομολόγοι του οργανισμού δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2014 θα έχει φτάσει στο 28,2%, ξεπερνώντας την Ισπανία η οποία τον Μάιο βρίσκεται στο 26,9%, αλλά στο τέλος του 2014 θα είναι στο 27,8%. Στην Πορτογαλία από 17,6% η ανεργία θα φτάσει το 18,5% και στην Ιρλανδία από 13,6% στο 14,1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού. Συνολικά στην ευρωζώνη η ανεργία θα αυξηθεί, αλλά οριακά, από το 12,2% στο 12,23%, αφού στη Γερμανία από το 5,3% το ποσοστό θα πέσει στο 4,7%, τιμή που θα «παλαντζάρει» τον βαθμό επιδείνωσης στον νότο της Ε.Ε. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η ανεργία εκτιμάται ότι από το 8% στο τέλος της περασμένης άνοιξης θα υποχωρήσει στο 7,8% στο τέλος του 2014.

Όπως τονίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, το κόστος της οικονομικής κρίσης κατανεμήθηκε άνισο τρόπο:
Σε αρκετές χώρες μέλη η απώλεια θέσεων εργασίας και η μείωση του εισοδήματος εντοπίστηκε στις χαμηλής εξειδίκευσης και εισοδήματος θέσεις, παρά στις αντίστοιχες υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβών. Στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες η απασχόληση επηρεάστηκε λιγότερο αλλά πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα έπεσαν θύματα των υπο-αμοιβόμενων εργασιών με ελάχιστη κοινωνική προστασία.
Οι νέοι αντιμετώπισαν ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ σε πολλές χώρες, από το 60% (και πλέον) στην Ελλάδα ως το 55% στην Ισπανία και το 40% περίπου σε Πορτογαλία και Ιταλία.
Εργαζόμενοι με ανασφαλείς, μικρής διάρκειας συμβάσεις, ειδικά νέοι και χαμηλής ειδίκευσης, ήταν συχνά οι πρώτοι που απολύθηκαν λόγω της κρίσης και έκτοτε αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επιστροφή τους στην απασχόληση.
Μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι αντιμετώπισαν πολύ καλύτερα την κρίση, όπως δείχνει η μικρή μόνο υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας στις εν λόγω ομάδες.

Δείτε την έκθεση του ΟΟΣΑ στην αγγλική γλώσσα, πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου