Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μισθοί πείνας για 8.500 εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ. Πιο τυχεροί άλλοι 2.500

Συνολικά 11.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναμένεται να προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά, με τη συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα τους 8.500, να παίρνει μισθό που μετά βίας θα αγγίζει τα 400 ευρώ τον μήνα. Το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη περίπου 2.500 τυχερών αναπληρωτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν θέσεις, κυρίως, σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Οι υπόλοιποι 8.500 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές επίσης θα έχουν δουλειά το επόμενο σχολικό έτος, ωστόσο, επειδή θα ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ από τα κονδύλια του οποίου και θα αμείβονται, ο μισθός τους θα περιορίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι προσληφθέντες μέσω ΕΣΠΑ εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν, κατά βάση, στην Ενισχυτική Διδασκαλία, θεσμό που εφαρμόστηκε από φέτος συς τάξεις του γυμνασίου, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή του στο λύκειο. Μόνον ένας μικρός αριθμός εξ αυτών θα κληθεί να αναλάβει ώρες στο κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, συμβάλλοντας στην κάλυψη των κενών η οποία θα καταπολεμηθεί , άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό, με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου για τους καθηγητές.
Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του μηνιαίου μισθού για τους 8.500 που θα προσληφθούν θα γίνεται βάσει των ωρών που απασχολούνται και ως εκ τούτου θα ανέρχεται το πολύ σε 400 ευρώ. Πιο ευνοημένοι θεωρούνται οι αναπληρωτές διδάσκοντες που θα προσληφθούν μέσω των 2.500 πιστώσεων που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο μισθός τους θα ανέρχεται σε 500 700 ευρώ μηνιαίως, αφού θα αναλάβουν και περισσότερες ώρες διδασκαλίας.
Αύξηση ωραρίου
Πάντως το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών είχε αντιδράσει έντονα στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου, δεδομένου ότι θα οδηγούσε στην ανεργία περίπου 10.000 αναπληρωτές. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε εξαρχής δεσμευτεί για την πρόσληψη 8.500 αναπληρωτών, αριθμός που ανήλθε τελικά σε 11.000 μπα το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά ης προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ο αριθμός θα είναι εξαιρετικά μικρός κατά το νέο σχολικό έτος, αφού η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι μία προς πέντε.
Πηγή : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου