Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Σύλλογος αποφοίτων τμήματος οικιακής οικονομίας: Σχετικά με το “ΝΕΟ” σχολείο που ευαγγελίζεται το υπουργείο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
 
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, Τ.Κ.176 71




Θέμα: «Σχετικά με το “ΝΕΟ” σχολείο που ευαγγελίζεται το υπουργείο»


Οι καθηγητές Οικιακής Οικονομίας και οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με το εκπαιδευτικό σύστημα και την παρεχόμενη παιδεία προς τους μαθητές.

Πάντα θεωρούσαμε και ακόμα θεωρούμε ότι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να έχει σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και να λαμβάνει πολύπλευρη και πλουραλιστική παιδεία με στόχο την βελτίωση του επιπέδου της ζωής του. Υπενθυμίζουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της παιδείας τη βιωματική σημασία της Οικιακής Οικονομίας αλλά και όλων των υπό διωγμό μαθημάτων της Μουσικής, των Εικαστικών, της Τεχνολογίας.
 Μέσα από το μάθημα μας αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα που υποβαθμίζονται ή καταργούνται οι μαθητές κερδίζουν σε δημιουργικότητα, γνώσεις, φαντασία, αυτενέργεια και δημιουργούν μια βελτιωμένη άποψη για τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους.
            Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα κάνουμε τη χάρη του Υπουργείου να διασπαστούμε με τους συναδέλφους μας και να κοιτάξουμε να βολέψουμε ο καθένας τον εαυτούλη του. Όλοι μαζί οι συνάδελφοι θα στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο με όλες μας τις δυνάμεις κόντρα στα μνημονιακά παιχνίδια της συγκυβέρνησης. Όσο τα φαιδρά σχέδια της τρόικας και των εντολοδόχων της μένουν ενεργά κανείς δεν είναι ασφαλείς ούτε συνάδελφος ούτε και φυσικά μαθητής. Το σχολείο δουλεύει χρόνια τώρα στηριγμένο από το φιλότιμο των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Δεν δεχόμαστε την απουσία κανενός μαθήματος από το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά ούτε και την υποβάθμιση του.
Ενημερώνουμε τους αρμόδιους (οι οποίοι δείχνουν να το ξεχνούν) ότι όλα τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος έχουν συγκεκριμένο παιδαγωγικό στόχο ο οποίος καθορίζεται και από το περιεχόμενο του μαθήματος και δεν είναι δυνατόν να ψαλλιδίσουμε οτιδήποτε περισσεύει από το μνημονιακό κουστούμι που επιθυμούν να μας φορέσουν, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην προσπάθεια μαθητών και καθηγητών να πετύχουν τους προαναφερθέντες στόχους. Όπως δεν μπορεί ο καθηγητής της οικιακής οικονομίας να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις για την οργάνωση της ζωής της οικογένειας και του ατόμου και την βελτίωση του επιπέδου της ζωής του σε τόσο περιορισμένο χρόνο, έτσι δεν μπορεί και ο μουσικός, ο εικαστικός και ο τεχνολόγος να επιτύχουν τους στόχους των μαθημάτων τους σε αυτές τις συνθήκες.
            Ζητούμε την άμεση απόσυρση του παράνομου non-paper και την έναρξη διαλόγου στον τομέα της εκπαίδευσης με ειλικρινή στόχο την βελτίωση του παρεχόμενου έργου και όχι την μείωση του ήδη εξευτελιστικού κόστους της παιδείας μας.
Ο Πρόεδρος               
Νίκος Γαλάνης   

Πηγή: http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου