Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Προσεισμικοί έλεγχοι σε 4.200 σχολικές μονάδες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr 
Προσεισμικό έλεγχο σε 4.200 σχολικές μονάδες –περίπου 9.000 στατικά ανεξάρτητων κτιρίων- τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1986, θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ (ΟΣΚ ΑΕ) μετά τις κατευθύνσεις που
 δόθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το νέο πρόγραμμα,όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΣΚ, το οποίο θα ξεκινήσει δίνοντας προτεραιότητα σε Δήμους της χώρας που ανήκουν σε ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙ, θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ΟΣΚ ΑΕ.
«Οι Μηχανικοί της ΟΣΚ ΑΕ διαθέτουν πείρα καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση ούτως ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί γρήγορα κι αποτελεσματικά. Εφόσον η ροή του κυλήσει ομαλά –πράγμα το οποίο θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους διαθέσιμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους- μέσα σε δύο περίπου χρόνια δεν θα υπάρχει σχολική μονάδα κατασκευής πριν από το 1986 που να μην έχει ελεγχθεί», δήλωσε ο Ηρακλής Δρούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ. 
Η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων ξεκίνησε το 2004, σε συνεργασία με τα 5 Πολυτεχνεία της χώρας και αφορούσε σε κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, ενώ στους Νομούς Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδος επεκτάθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια. 
Η μέθοδος προσεισμικού ελέγχου της ΟΣΚ ΑΕ αναπτύσσεται σε τρεις επάλληλες φάσεις: 
1η φάση: Ταχύς οπτικός έλεγχος (Τ.Ο.Ε.) της τρωτότητας, βαθμονόμηση και αξιολόγηση των δεδομένων και επιλογή εκείνης της ομάδας επισφαλών κτιρίων για τα οποία απαιτείταιοπωσδήποτε περαιτέρω έλεγχος
2η φάση: Εφαρμογή στα κτίρια επί τόπου μη καταστροφικών δοκιμών, επαλήθευση διατομών και οπλισμών σε κρίσιμες διατομές, εκτέλεση προσεγγιστικών υπολογισμών αντοχής καθώς και καταγραφή μιας σειράς άλλων δομικών χαρακτηριστικών. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης και προσδιορισμός εκείνων των κτιρίων που χρήζουν άμεσης αντισεισμικής μελέτης ενίσχυσης σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής.
3η φάση: Εκπόνηση μελετών ενίσχυσης και υλοποίηση των ενισχύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου