Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο Ραγκούσης "μιλά" για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του megaμίλησε σαν ... Πυθεία για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Μίλησε για το νέο - δίκαιο μισθολόγιο για άλλη μία φορά αλλά δεν απάντησε ούτε για το πότε θα εφαρμοστεί, ούτε φυσικά και για το πως.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις Καμπουράκη - Οικονομέα δεν έδωσε απάντηση στο παραμικρό για τις περικοπές που θα γίνουν λόγω ενιαίου μισθολογίου.
Στην ουσία το μόνο που ξεκαθάρισε ήταν ότι το καλοκαίρι θα ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο.
Φυσικά αρνήθηκε ότι το “πλαφόν” θα είναι οι 2.000 και όταν ρωτήθηκε αν το πλαφόν θα μπει παρακάτω στα 1.500 ευρώ είπε ότι θα “μπει γραμμούλα” .
Η γραμμούλα της κυβέρνησης προβληματίζει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν θα πρόκειται για απλό «ρετουσάρισμα» όσων ισχύουν μέχρι σήμερα ούτε για τρόπο εξοικονόμησης μισθολογικών δαπανών,  αλλά για μέσο με το οποίο θα αλλάξει η λειτουργία  του δημόσιου τομέα, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε πάντως να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα υπάρξει μείωση και σε ποιο βαθμό των αποδοχών και ισχυρίσθηκε ότι οι μισθολογικές  δαπάνες είναι μικρό σχετικό κλάσμα στις συνολικές  δαπάνες στο Δημόσιο.
Ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και ανέφερε ότι οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα απορροφηθούν σταδιακά.
Πρόσφατη μελέτη της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ουσιαστικά προαναγγέλλει, εκτός από λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, και λιγότερα χρήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξαν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αμείβονται κατά μέσο όρο με 1.639 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, το 11,9% με έως 1.249 ευρώ, το 22% από 1.250 έως 1.500 ευρώ, το 21,4% από 1.500 έως 1.750 ευρώ, το 13,3% από 1.750 έως 2.000 ευρώ, το 10,1% από 2.000 έως 2.250 ευρώ, το 6,3% από 2.250 έως 2.500 ευρώ, το 15% από 2.500 έως 5.856 ευρώ.
Οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι είναι αυτοί των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ οι υπάλληλοι των υπουργείων Αμυνας και Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο.
Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 αναμένεται να είναι 621.545, να έχουν δηλαδή μειωθεί κατά 150.000. Η συγκεκριμένη έρευνα κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών. Οπως αναφέρεται, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα μοντέλο προσέγγισης για το σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο και θεωρείται ότι έχει κάνει διεθνώς μεγάλα βήματα προς τον εκσυγχρονισμό. Εκεί το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει κατά κύριο λόγο τις πολιτικές αμοιβών. Ωστόσο, οι δομές αμοιβών για τους ανώτερους υπαλλήλους και κάποιες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. γιατροί, στρατιωτικοί, δάσκαλοι) καθορίζονται από επιτροπές (review bodies), οι οποίες υποβάλλουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Οι υπόλοιπες αμοιβές καλύπτονται από εθνικές διαπραγματεύσεις. Οι τοπικοί εργοδοτικοί φορείς μπορούν να υιοθετήσουν τις διαπραγματεύσεις αυτές, να τις αγνοήσουν ή να τις αλλάξουν. Επίσης, οι δημόσιοι οργανισμοί είναι πιο κοντά στις πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Κάθε τμήμα είναι υπεύθυνο να αναπτύξει τη δική του δομή αμοιβών και να καθορίσει τους μισθούς για το προσωπικό. Επομένως η δομή μπορεί να ποικίλει σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς. Τα επίπεδα αμοιβών αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, παρ’ όλο που υπάρχουν τριετείς συμφωνίες σε κάποιες υπηρεσίες. Το κόστος διαβίωσης οριοθετούσε μέχρι πρόσφατα ένα κατώτατο όριο μισθών. Η ατομική μισθολογική εξέλιξη βασίζεται στα χρόνια υπηρεσίας και επιπρόσθετα εμπεριέχει ένα κριτήριο απόδοσης. Δηλαδή γίνεται σύνδεση των αμοιβών με την απόδοση. Η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης δεν επηρεάζουν τη μισθολογική εξέλιξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου